SEO-strategier för 2024: förbättra din redaktionella webbplats synlighet

För redaktionella webbplatser som vill optimera sin synlighet online, blir SEO en oumbärlig del av strategin. Här är en snabb genomgång av några av de mest effektiva SEO-strategierna som kan hjälpa din redaktionella webb att bli mer synlig på webben under 2024:

Sökordsforskning: Hitta de rätta orden

Även för redaktionella webbplatser är sökordsforskning grundläggande. Det gäller att hitta vilka termer och fraser som lockar din målgrupp och som passar in i det redaktionella innehållet. Använd verktyg som Google Keyword Planner för att skräddarsy ditt innehåll efter vad läsarna faktiskt söker efter. Ett välanpassat innehåll kan höja din webbplats i sökresultaten.

Innehållsoptimering: Kvalitet framför kvantitet

För redaktionella webbplatser är innehållet kung. Därför är det viktigt att skapa innehåll som inte bara är engagerande och informativt, utan som också är optimerat för sökmotorer. Använd tydliga rubriker och mellanrubriker (H1, H2, H3) för att organisera texten och inkludera viktiga sökord på ett naturligt sätt. Kan du integrera sökord naturligt i ditt redaktionella innehåll ökar det chanserna att uppnå högre rankning.

”Dela insiktsfullt och värdefullt innehåll som engagerar din målgrupp och inbjuder till interaktion”

Backlinking: Stärk din trovärdighet

Backlinks är avgörande för att bygga trovärdighet och auktoritet för redaktionella webbplatser. Genom att etablera samarbeten samt skapa och dela innehåll som citeras av trovärdiga källor, kan du stärka din webbplats auktoritet och förbättra dess position i sökresultaten. 

Genom att aktivt engagera dig i sociala medier och professionella forum kan du öka synligheten för ditt innehåll och uppmuntra till delning och länkning. Dela insiktsfullt och värdefullt innehåll som engagerar din målgrupp och inbjuder till interaktion. Samtidigt kan du utveckla och dela “linkable assets” såsom interaktiva verktyg, omfattande guider, tutorials och visuellt engagerande infografik. Dessa resurser kan vara mer attraktiva för andra att länka till på grund av ett högt värde och användbarhet.

Genom att också regelbundet skicka ut nyhetsbrev med högkvalitativt, informativt och engagerande innehåll ökar chansen att  mottagarna delar dina artiklar och inlägg på sina egna webbplatser eller bloggar. Till exempel så kan andra etablerade media plocka upp dessa och ge dig väldigt värdefulla backlinks.

Teknisk SEO: Optimera webbplatsens funktionalitet

Teknisk SEO är kritisk för att säkerställa att din webbplats är tillgänglig och snabb. För en redaktionell webbplats innebär detta att säkerställa snabb laddningstid, mobilanpassning och frihet från tekniska fel. Använd responsiva designlösningar för att garantera en god användarupplevelse på alla enheter och implementera SSL-certifikat för att höja säkerheten och förtroendet hos läsarna.

Lokal SEO: Nå din lokala publik

Om din redaktionella webbplats riktar sig till en specifik geografisk publik är lokal SEO en kritisk strategi. Genom att optimera för lokal sökning, exempelvis genom specifika landningssidor och lokaliserat innehåll, kan du säkerställa att din webbplats når de rätta personerna.

Googles nya AI-funktion: Kommer det ställa till det?

Googles AI Overview är en ny funktion i Google (rullades ut i USA under maj månad) som syftar till att ge en omfattande sammanfattning av olika ämnen, särskilt inom komplexa områden som hälsa, medicin och finans. Funktionen använder generativ AI för att förbättra sökupplevelsen genom att erbjuda förhandsgranskningar baserade på olika webbkällor.

”Med Googles AI Overview blir kvalitativt innehåll och ett starkt varumärke ännu viktigare än tidigare.”

Med Googles AI Overview blir kvalitativt innehåll och ett starkt varumärke ännu viktigare än tidigare. AI Overview sammanfattar och presenterar innehåll från olika källor för att ge användare en översikt av relevanta ämnen. Detta innebär att innehåll som är informativt, välstrukturerat och trovärdigt har större chans att lyftas fram i dessa sammanfattningar. Kvalitet i innehållet hjälper inte bara till att ranka bra i traditionella sökresultat utan också att bli utvalt och representerat på ett effektivt sätt genom AI-drivna funktioner som AI Overview.

Risken är dock att du som webbplatsägare går miste om besöken till din webbplats om AI sammanfattar informationen användaren vill ha direkt i sökresultatet. Det här får vi se hur det utvecklar sig.

Traditionell SEO kommer dock fortfarande spela en viktig roll eftersom det säkerställer att innehållet är optimerat för att bli hittat av sökmotorer i första hand. Tekniker som sökordsanvändning, länkbygge och teknisk SEO är viktiga för att din webbplats ska kunna identifieras och indexeras korrekt av Google.

Det optimala är en balans mellan högkvalitativt innehåll och stark SEO-praxis. Att fokusera enbart på den ena kan minska effektiviteten i din övergripande digitala strategi. Med AI Overviews och andra AI-drivna funktioner är det tydligt att Google fortsätter att belöna innehåll som ger värde till användaren, vilket gör det än viktigare att producera autentiskt och engagerande innehåll som stöds av robust SEO.

Läs också: SEO-expert: ”Luddiga rubriker utan sökord duger inte”

Läs också: 7 tips för redaktionell SEO – balansgång mellan synlighet och integritet

Läs också: Så optimerar du artikelsidan – den nya startsidan

Ska vi också jobba tillsammans?

Låt oss boka ett möte!

Christian Gård

Eller skriv ett meddelande