Gör INTE så här när du anlitar illustratör

Emma Hanquist är en av landets mest anlitade illustratörer. Vi frågade henne om hur man bäst beställer en illustration. Och vad man absolut inte ska göra.

Foto: Anna Sundström


Hur länge har du jobbat som illustratör?
– Jag gjorde mitt första betalda uppdrag 2006, men började inte frilansa med eget företag förrän 2008.

Vilka uppdrag är de roligaste?
– Uppdrag där ämnet är spännande och det dyker upp massa roliga bildidéer i huvudet. Och där jag har en kund som är pepp och positiv.

Vilka jobb passar bäst till att illustreras?
– Många tunga ämnen, som exempelvis psykisk ohälsa, barn som far illa och destruktiva relationer, tjänar på att illustreras eftersom själva bildsättningen i sig kan lätta upp ämnet. Dessutom kan man ha med karaktärer i bilden till skillnad från fotografi, där det lätt blir siluetter eller anonymiserade personer bakifrån som porträtteras.

Vad är ditt bästa tips till den som ska lägga ut ett illustrationsjobb på frilans?
– Var tydlig i din kommunikation. Dels kring tekniska detaljer såsom deadline, arvode, mått med mera, men se också till att feedbacken är konstruktiv. Känner man sig osäker som beställare går det utmärkt att fråga vad jag önskar eller behöver för att kunna göra ett bra jobb.

”Lös feedback såsom ’det känns inte rätt’ eller ’ta det ett varv till’ klarar man sig generellt utan.”

Emma Hanquist, illustratör

Vad är det främsta felet beställare gör?
– Antingen att man detaljstyr och har väldigt mycket text som jag måste läsa och sätta mig in i, eller att man internt har många kockar som tycker olika saker. Även lös feedback såsom ”det känns inte rätt” eller ”ta det ett varv till” klarar man sig generellt utan.

Vilket är ditt knasigaste uppdrag?
– Nuförtiden jobbar jag nästan uteslutande med redaktionell illustration, som är ganska långt ifrån knasigt, men för tolv år sen ritade jag en stadssiluett till ett mäklarkontor som jag sen fick se att en person hade tatuerat in på kroppen. Mycket kul och mycket märkligt.

Vad skulle du göra om du fick full lön i ett år utan att behöva jobba?
– Jag hade nog gjort egna små uppdrag, vilket jag oftast hittar på mellan jobb. Dels för att underhålla tänkandet men också ritandet. Kanske att jag hade gjort en seriebok eller animerad film. Jag hade i alla fall inte legat på sofflocket, det är jag alldeles för rastlös för.

Emma Hanquist illustrerar återkommande för tidningar som Dagens Nyheter, Filter och Torino-designade Polistidningen.

Ska vi också jobba tillsammans?

Låt oss boka ett möte!

Christian Gård

Eller skriv ett meddelande