3 tips för att hitta rätt fotograf

Foto: Istock


Ok, ni har haft redaktionsmöte för kommande nummer av tidningen. Ni har spånat idéer och spikat innehållet, och enats om det stora reportaget som ska göras. Det är ett superjobb som kommer att älskas av både läsare och jurygrupper i diverse journalistiktävlingar. Men. Reportaget ska göras i Sveg. Hur hittar man en dunderfotograf i Sveg?

För de flesta redaktioner är det inga problem att fixa bra fotografer till redaktionella jobb i Stockholm, Göteborg och Malmö. Man har ofta väl upparbetade kontakter med fotografer som frilansar återkommande för tidningen.

”Googlar man ’fotograf Motala’ dyker det bara upp en hel del bröllopsfotografer.”


Men så fort man lämnar storstan blir det genast svårare. Det kanske inte är så ofta man gör ett reportage från Motala eller Örnsköldsvik, och googlar man ”fotograf Motala” dyker det bara upp en hel del bröllopsfotografer. Inget ont om dessa, de gör förmodligen ett fantastiskt jobb – med att fotografera brudpar. Men journalistiskt material kräver redaktionellt foto.

Så hur gör man då? Hur hittar man fotografer till redaktionella jobb? Här är våra tre bästa tips.

1. sokfotograf.se

Svenska fotografers förbund har på denna sida samlat sina medlemmar. Du kan söka efter fotografer utifrån ort och stil för att sedan kolla in deras portfolios och kontaktuppgifter. Söker man exempelvis på Motala hittar man Åke Karlsson som bland annat fotograferar för magasin och dagspress.

2. Bildbyrån

Bildbyrån ”Bildbyrån” är en bildbyrå med fokus på sport. De har både egna fotografer och frilansar utspridda över hela landet. Sportfotografer är oftast väldigt bra på att fånga ögonblick och är vana vid dokumentärt foto. Så om det är svårt att hitta fotograf till reportaget i Sveg, hör av dig till bildbyran.se

3. Googla ”bildjournalist”

Titeln fotograf inbegriper en mängd olika stilar och tillvägagångssätt. Det kan handla om allt från mingelfoto till studioporträtt, och allt däremellan. Ett sökord som hjälper dig att hitta rätt typ av fotograf när du googlar är ”bildjournalist”. Dessa fotografer har ett journalistiskt tänk och har ofta ett dokumentärt anslag i sitt berättande med bilderna.

Ska vi också jobba tillsammans?

Låt oss boka ett möte!

Christian Gård

Eller skriv ett meddelande